Wat je paard echt nodig heeft

Als paardenliefhebber wil je natuurlijk het allerbeste voor je trouwe viervoeter. Een goed begin is het verstrekken van een uitgebalanceerd dieet dat aansluit op de behoeftes van jouw paard en dit kan perfect aangevuld worden met een slowfeeder paard. Maar wat houdt dat precies in? Een paard heeft voldoende ruwvoer nodig, zoals hooi of kuilgras, en dit kan perfect aangevuld worden met een slowfeeder paard. Dit is niet alleen goed voor de spijsvertering, maar het bootst ook de natuurlijke graasbehoefte na en houdt je paard langer bezig.

Naast ruwvoer heeft je paard ook behoefte aan de juiste vitamines en mineralen. Dit kan soms direct via het voer, maar vaak zijn supplementen nodig om aan de dagelijkse behoefte te voldoen. De juiste balans vinden kan lastig zijn, maar hierover kun je altijd advies vragen bij professionals. Let wel op dat je paard niet te veel krachtvoer krijgt, dit kan leiden tot gezondheidsproblemen en gedragsveranderingen.

Water is natuurlijk een essentieel onderdeel van de dagelijkse behoeften van je paard. Zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot schoon en fris water. Dit klinkt misschien logisch, maar het wordt nog wel eens onderschat hoe belangrijk dit is.

De basis van een uitgebalanceerd dieet

Ruwvoer vormt de basis van elk paardendieet. Het is belangrijk dat je paard hier vrijwel onbeperkt toegang tot heeft, waarbij het gebruik van een hooinet kan helpen. Het gebruik van een hooinet kan hierbij helpen. Het hooinet zorgt ervoor dat je paard langzamer eet en het voer beter kauwt, wat de spijsvertering ten goede komt. Bovendien voorkomt het verspilling van hooi en stimuleert het natuurlijk eetgedrag.

Een uitgebalanceerd dieet bevat verder een goede verhouding tussen energie, eiwitten, vetten en koolhydraten. De precieze behoefte hangt af van de leeftijd, het ras en de activiteitsniveau van het paard. Het is daarom belangrijk om een voedingsplan op maat te maken. Hierbij kun je gebruik maken van speciaal ontwikkelde paardenbrokken die alle benodigde voedingsstoffen bevatten.

Supplementen kunnen een waardevolle toevoeging zijn, vooral als je paard bepaalde tekorten heeft of extra ondersteuning nodig heeft bij zware training of herstel na ziekte. Wees echter voorzichtig met de hoeveelheid en soort supplementen die je geeft; meer is niet altijd beter.

Wat te vermijden in paardenvoer

Net zo belangrijk als weten wat je moet voeren, is weten wat je moet vermijden. Sommige voedingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor paarden en moeten daarom vermeden worden. Denk hierbij aan giftige planten, maar ook aan te veel graan of suikerrijke snacks die kunnen leiden tot koliek of hoefbevangenheid.

Daarnaast kan het overvoeren van krachtvoer leiden tot een disbalans in de voeding en gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is cruciaal om het voerschema af te stemmen op de individuele behoefte van het paard en niet te veel af te wijken van wat natuurlijk is voor het dier.

Let ook op met het snel wisselen van voer; een plotselinge verandering in dieet kan het delicate evenwicht in de darmflora van je paard verstoren en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Een geleidelijke overgang is altijd aan te bevelen.

Extra’s voor de optimale gezondheid

Natuurlijk wil je meer doen dan alleen de basisbehoeften vervullen. Er zijn extra’s die je kunt geven om de gezondheid en het welzijn van je paard te optimaliseren. Denk aan specifieke supplementen zoals glucosamine voor de gewrichten, omega-vetzuren voor een glanzende vacht en elektrolyten ter compensatie van zweetverlies bij intensieve arbeid.

Daarnaast kan regelmatige beweging niet worden onderschat. Het helpt niet alleen bij het onderhouden van een gezond gewicht, maar stimuleert ook de spijsvertering en mentale gezondheid. Zorg dus voor voldoende weidegang of, als dat niet mogelijk is, voor regelmatige trainingssessies.

Verder is preventieve gezondheidszorg essentieel. Dit houdt in: regelmatige controles door een dierenarts, tijdige vaccinaties, ontwormingsprogramma’s en gebitsverzorging. Een goede verzorging gaat hand in hand met een goed dieet voor het behouden van een gezond paard.

Hoeveelheid en frequentie van voeren

Hoeveel je je paard moet voeren hangt af van verschillende factoren zoals grootte, ras, leeftijd, en de hoeveelheid werk die het paard verricht. Als vuistregel geldt dat een paard ongeveer 1,5% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof per dag zou moeten eten. Hierbij moet het merendeel ruwvoer zijn.

De frequentie van voeren is ook belangrijk. Paarden zijn ontworpen om kleine hoeveelheden te eten gedurende de hele dag. Door meerdere kleine maaltijden per dag te geven in plaats van één of twee grote porties, kun je maagzweren en andere spijsverteringsproblemen helpen voorkomen.

Een slowfeeder kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Door de kleine openingen moet het paard meer moeite doen om bij zijn hooi te komen, wat resulteert in langzamer eten en een betere vertering. Bovendien voorkomt dit verveling en stress doordat het paard langer bezig is met zijn eten.

Luister naar je paard

Elk paard is uniek en wat voor het ene paard werkt, werkt misschien niet voor het andere. Het is belangrijk om goed naar je paard te luisteren en aandacht te besteden aan hoe het reageert op zijn dieet en levensomstandigheden.

Zie je veranderingen in gewicht, vachtconditie of gedrag? Dan kan dit duiden op een probleem met de voeding of gezondheid. Aarzel niet om een specialist te raadplegen als je twijfelt over het dieet of de gezondheid van je paard.

Tot slot, vergeet niet dat liefde en aandacht ook essentiële ‘voedingsstoffen’ zijn voor een gelukkig en gezond paard. Door dagelijkse interactie bouw je een sterke band op met je paard, wat bijdraagt aan zijn algehele welzijn.

Als paardenliefhebber wil je natuurlijk het allerbeste voor je trouwe viervoeter. Een goed begin is het verstrekken van een uitgebalanceerd dieet dat aansluit op de behoeftes van jouw paard en dit kan perfect aangevuld worden met een slowfeeder paard. Maar wat houdt dat precies in? Een paard heeft voldoende ruwvoer nodig, zoals hooi of kuilgras,…