Een groene tuin met…. kalk!

Al jaren droom je van een prachtig groen gazon, maar zodra je de tuin in kijkt zie je een geel verlept veldje met veel onkruid en mos. En het gras bij de buren is écht groener dan dat van jou. Wat doe je verkeerd? Je begrijpt er helemaal niets van. Je vraagt aan de buren hoe zij hun gras zo mooi groen en onkruid vrij houden en hun eenvoudige antwoord is; “kalk”. Onkruid en mos groeit op een zure grond sneller dan gras en het gras zelf is helemaal niet gelukkig in jouw achtertuin, het krijgt niet genoeg voedingsstoffen en wordt daardoor geel en slapjes. 

Trots zijn op je gazon

Heb je een klei- of zandgrond dan kan je er zeker van zijn dat de zuurgraad van jouw grond te laag is. En wat je dan nodig hebt is kalk. Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad eenvoudigweg omhoog gaat waardoor onkruid en mos minder kans hebben om te groeien en het gras juist gelukkig wordt en de lucht in schiet. Wanneer je nu over de schutting naar de buren kijkt kun je echt trots zijn op jouw super groene en vooral gezonde gazon. Strooi 2 keer per jaar kalk om je gras altijd lekker fris en gezond te houden, zo maakt zuur geen kans meer om het voor je te verpesten. 

Emelten in je tuin?

Merk je dat het gazon toch weer geel wordt en zie je met regelmaat vogels in je gazon pikken? Dan heb je helaas met een ander probleem te maken. Je weet namelijk nu dat de zuurtegraad van je gazon perfect is. Het probleem kan ook zijn dat je last hebt van emelten. Emelten zijn de larven van een langpootmug. Langpootmuggen zelf? Daar heb je niet zoveel last van, maar de larven zijn een ander verhaal. De emelten trekken namelijk het gras de grond in en eten het lekker op. Zo krijg jij lege plekken in je gazon en daar zit je helemaal niet op te wachten. Een ander bijkomend nadeel zijn de vogels die op zoek gaan naar emelten en daarvoor je hele gazon omploegen. Geen pretje dus! Gelukkig kan je emelten bestrijden, met aaltjes. 

Wat zijn aaltjes?

Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes die zich in de emelt nestelen en daar zich als een gek gaan zitten vermenigvuldigen. Op deze manier gaat de emelt dood en het legertje aaltjes gaan opzoek naar hun volgende slachtoffer. Reken uit hoeveel aaltjes je voor jouw gazon nodig hebt en in no time ben jij van jouw emelten probleem af! Aaltjes kunnen verder absoluut geen kwaad voor je tuin of gazon, die kun je dus gewoon lekker hun gang laten gaan. Hebben de aaltjes hun dienst bewezen en zijn de emelten allemaal dood? Dan kun je jouw gazon gaan herstellen. De kale plekken in het gazon strooi je vol met graszaadjes en je wacht simpelweg tot de natuur haar ding doet. Voor je het weet is het gras weer als vanouds en ziet het er keurig netjes uit. Alsof er nooit iets gebeurd is. Emelten bestrijden is een makkie en jij kunt nu echt gaan genieten. Genieten van jouw lekker vers gemaaide, gezonde groene gazon. 

Al jaren droom je van een prachtig groen gazon, maar zodra je de tuin in kijkt zie je een geel verlept veldje met veel onkruid en mos. En het gras bij de buren is écht groener dan dat van jou. Wat doe je verkeerd? Je begrijpt er helemaal niets van. Je vraagt aan de buren…